Virus er ikke levende

I modsætning til en bakterie er et virus ikke levende. 

Virus adskiller sig fra alle andre mikroorganismer, ved ikke at være opbygget af celler. De er også meget mindre.

Et virus består oftest kun af en proteinkapsel. Inde i denne kapsel ligger dens arveanlæg (DNA eller RNA).

Ligesom andre organismer er det DNA, der styrer virussets processer. Fordi det ikke er levende, optager det ikke næring og udskiller heller ikke nogen stoffer.

For et virus handler det kun om en ting. At formere sig. Det kan den kun ved at angribe celler.

Virus formering

Et virus formerer sig ved, at sætte sig på en levende celle. Det er i stand til at åbne celle membranen og føre sit DNA over i cellen.

Virussets DNA overtager cellen og cellen begynder at producere protein til, at kopiere Virussets DNA over i. Når der ikke er mere materiale i cellen, går den i stykker og virus spredes og angriber flere celler. Processen fortsætter i de nye angrebne celler.

Hvis du bliver ramt af virus, som spreder sig i cellerne, vil du få feber og ømme muskler og led. Heldigvis har vi et immunforsvar i kroppen, der straks begynder at kæmpe mod virus, og som regel bliver vi raske igen.

Behandling af sygdom

Kroppens immunforsvar kan bekæmpe mange forskellige vira, feks. forkølelse og influenza. Men der findes også mange, som vi ikke kan behandle. Når et virus ikke er levende, er det heller ikke muligt at slå det ihjel. Er man først blevet smittet, så har man sygdommen resten af livet. Feks. forkølelsessår. Det kan gå i dvale, men man vil altid have virusset i sig.

HIV og leverbetændelse er nogen af de farlige sygdomme, vi ikke kan helbrede. Vi har medicin, der kan forhindre virusset i at brede sig, så man kan overleve i mange år, men skal tage medicin resten af livet.

For flere sygdomme er der også vacciner. Alle børn vil gennem deres barndom få vacciner mod forskellige vira. Det er bla. polio, skoldkopper, mæslinger, fåresyge og røde hunde.

Vacciner skal helst gives før man bliver syg. De kan som regel ikke helbrede sygdommen, men de kan lære kroppens immunforsvar hvordan virus skal bekæmpes, hvis man bliver smittet.