Parasitters livsform

Parasitter lever på en anden organisme, - en vært. Her suger de næring fra deres vært.

Der er både udvendige og indvendige parasitter. Lus, tæger og skovflåt er eksempler på udvendige parasitter der lever ved at suge næring fra værtens blod.

Indvendige parasitter er feks. børneorm og mider.

Ingen af disse er mikroorganismer og ingen af dem er i sig selv farlige for mennesker. Men hvis parasitterne bære en bakterie, som de overfører til vores blod, kan det blive alvorligt.

Man skal være særligt opmærksom hvis man blive bidt af en skovflåt. De kan bære borrelia bakterien, som i væste fald, kan give varig lammelse hos mennesker.

Parasit som mikroorganisme

Der findes også parasitter, som er mikroorganismer. En af dem er Malariaparasitten Plasmodium. Der findes 5 forskellige arter af denne parasit, hvoraf den ene medfører ondartet malaria.

Malariaparasitten er en encellet parasit, som kan leve i bla. mennesker og myg. Mennesker kan blive smittet med malaria, hvis de bliver stukket af en myg, der bærer parasitten.

Parasitten er afhængig af myggearten Anopheles, som er den eneste art, der kan overføre og udvikle plasmodiumparasitten. Heldigvis har vi ikke disse myg i Danmark.

Billede af Malaria Parasit fra Wikimedia Public Domain

Amøber

Amøber er encellede organismer, der er overalt i naturen. De findes også i tarmen hos mennesker og dyr. De fleste er harmløse, men nogen kan give sygdom.

Feks. Acanthamøben. Den kan forårsage en infektion i øjne, bihuler, huden og hjernen. Det er heldigvis yderst sjældent at vi se den slags i Danmark.

Amøben kan give hornhindebetændelse, specielt hos folk der bruger kontaktlinser, fordi de kan få små ridser i hornhinden af kontaktlinserne. Derfor er det vigtigt at have rene hænder og fingre når man sætter sine linser i.

Symptomer på infektionen er, at øjet løber i vand, der er smerte, man får nedsat syn og man bliver overfølsom for lys.