Hvad er mikroorganismer

Mikroorganismer er en samlet betegnelse for mange vidt forskellige levende organismer, der alle har det til fælles at de kun kan ses i mikroskop.

Hvor mennesker, dyr og planter består af mange milliarder celler, består mikroorganismer kun af en celle.

Der findes flere tusinde arter af mikroorganismer. Som alle har forskellige egenskaber, lever af forskellige ting og danne forskellige stoffer.

Nogle af disse stoffer er giftige for mennesker.

Hvis mikroorganismer skal formere sig, skal de rigtige betingelser være til stede. Det er forskelligt fra den ene til den anden hvad der skal til, men disse forhold spiller ind:

  • De skal have næring
  • Temperaturen skal være den rigtige
  • Der skal være vand eller fugt
  • De skal have Ilt (Oxygen) for at leve

Næring kan feks. være kulhydrat eller protein, som vi bla. har i vores madvarer. Det er derfor vores mad kun har en hvis holdbarhed. Herefter mugner det eller det rådner.

Mikroorganismer kan leve af de samme ting som mennesker.

Mikroorganismer og mennesker

Virus, bakterie og svamp er alle mikroorganismer, som kan medføre sygdomme hos andre levende organismer, feks. mennesker.

Derfor er vi nødt til at bekæmpe dem. Nogle mikroorganismer kan vores immunforsvar selv bekæmpe. Andre kan vi holde nede ved at give dem dårlige vækstbetingelser.

Feks med hygiejne.

  • Hvis vi sørger for at gøre rent i køkkenet, sikrer vi at der ikke er næring til mikroorganismer
  • Hvis vi anvender sæbe og rengøringsmidler efterlader vi en høj pH værdi, som visse bakterie ikke kan leve i
  • Hvis vi lufter ud jævnligt, sænker vi luftfugtigheden og giver svære betingelser for svampe
  • Hvis vi koger vores vand, kan bakterier ikke overleve. Det samme gælder tøjvask ved 60 grader
Medicin

Vi kan også bekæmpe mikroorganismer med medicin, dog ikke virus. 

Når du går til lægen med ondt i halsen, vil lægen som regel tage en blodprøve. Det er for at finde ud af, om det er en bakterie eller en virus der har angrebet dig.

Hvis det er en bakterie vil du få Penicillin til, at bekæmpe den. Bakterier bliver slået ihjel af Penicillin. Er det en virus, er man nødt til at lade immunforsvaret klare opgaven.

Der er dog nogle viraer, som der fundet vacciner til. I gamle dage måtte alle børn gennem en række børnesygdomme, som er ret voldsomme at få. Det er feks Mæslinger, Fåresyge og Røde Hunde.

I dag kan alle børn blive vaccineret mod disse sygdomme med MFR vaccinen.

Den seneste landevinding i vacciner er HPV vaccinen, som alle piger kan få. HPV er Human Papilloma Virus, som medfører livmoderhalskræft og kønsvorter.

Også Influenza kan vi vaccinere for. Det tilbyder man alle ældre mennesker gratis, fordi en influenza virus faktisk kan slå dem ihjel.