Svampe

Champignon, penicillin eller ringorm. Det er altsammen det samme, - Svampe. De kommer i mange former. Den ene spiser vi, den anden bruges til medicin og den sidste gør os syge.

I modsætning til bakterier har alle svampearter en cellekerne, hvor svampens DNA findes. Ligesom bakterier og planter er svampe også omgivet af en cellevæg.

Der findes over 1 million forskellige svampearter. Mange af dem kan indeles i to grupper: Gærsvampe og skimmelsvampe, hvor gærsvampe er encellede og skimmelsvampe er flercellede.

Sygdom

Det er de encellede svampe vi kan blive syge af.

Vi kan få fodsvamp hvis vi har fugtige fødder i varme sko. Vi kan få ringorm (Som ikke er en orm, men en svamp). Vi kan få svamp i munden og i skridtet.

Svampen lever, ligesom bakterier, ved at spise organisk materiale og udskiller stoffer, der kan gøre dig syg.

Vi kan også reagere på skimmelsvamp. Hvis der er fugtskader i et hus, vil der ofte komme skimmelsvamp. Skimmelsvamp frigiver stoffer, som vi reagerer på. Vi kan få hovedpine, kløe i øjnene, stoppet næse, opleve svimmelhed og træthed.

Svampe i madvarer

Både gærsvampe og skimmelsvampe bruges til madproduktion. 

Gærceller bruges til både øl- og vin produktion, hvor det er gæren, der danner alkoholen. Vi bruger det også til at bage brød og boller. Det er gæren der får brødet til at hæve og blive luftigt. Gærcellerne spiser af melet i dejen og udskiller kuldioxid, som "puster dejen op". Når brødet kommer i ovnen, dør gæren og efterlader en masse lufthuller i brødet.

Du har måske hørt om Blåskimmelost? Det er en ost, som har en kraftig smag, som kan kendes på at den har en form for blå-grønt mug inden i. Man laver dem ved at tilføre osten en skimmelsvamp, som vokser inden i osten (Det blå-grønne).

Det samme gør man, når man laver Brieost. Her kommer man bare svampen uden på. Alt det hvide uden på en Brieost er skimmelsvamp.