Kalkfjerner

I vores hjem har vi forskellige kemikalier og alle har en eller anden form for afkalkningsmiddel. Det bruges, som navnet antyder, til at fjerne kalk.

Det er fordi der er opløst kalk i det vand vi får fra vandhanen. kalken er ikke umiddelbart synlig, men det bliver den når vandet fordamper. Så bliver kalken tilbage og giver kalkpletter på glasset, i elkedlen eller på vandhanen, -altså der hvor vandet har været.

En flaske med afkalker indeholder en syre. Det kan feks. være eddikesyre \( CH_3COOH \). Eddikesyren kan reagere med kalken, fordi kalken er basisk.

Når eddikesyren kommer i kontakt med kalken omdannes kalken til \( CO_2 \), som forsvinder ud i luften.

Man kan faktisk se at det bobler svagt, hvis det feks er i en kedel. Tilbage er en opløsning af saltet calciumacetat, som kan skylles ud med vandet.

Afløbsrens

Vi har også basiske rengøringsmidler og det skyldes at syrer ikke kan opløse fedt. Hvis man står med en stoppet vask eller afløb, nytter det ikke noget at hælde eddikesyre i. Den slags kræver en stærk base. 

Den base man oftest bruger til afløbsrens hedder natriumhydroxid \( NaOH \) og er i stand til at reagere med fedt og opløse proppen i afløbet.

Natriumhydroxid er også kendt under navnet Kaustisk soda.

 

Andre eksempler fra hjemmet:

  • Eddikesyre bruges til kalkfjerner
  • Citronsyre findes i rengøringsmidler
  • Saltsyre bruges til afsyring af mure
  • Natriumhydroxid bruges som afløbsrens
  • Salmiakspiritus findes i rengøringsmidler
  • Natron bruges som bagepulver
  • Natrium- og kaliumsalte bruges til sæbe
Fakta

Der er meget sukker i en cola, men du kan stadig godt fornemme at den også er syrlig.

Syren i en cola er stærk og ætser dine tænder og selvom sukker gør den sødere, så vil sukker vil ikke gøre, hverken din mad eller drikke, mindre sur.

pH-værdien og syrens ætsende egenskaber de samme.

 

Syrer kan opløse de fleste metaller, undtagen guld!

Men hvis du blander koncentreret saltsyre og koncentreret salpetersyre, får du en syre, der kaldes kongevand. Den er så sur, at den kan opløse guld.