Serieforbindelse

Hvis flere pærer sættes efter hinanden på samme ledning, så strømmen løber fra pære til pære og først derefter videre til minus, kaldes det en serieforbindelse. 

Det betyder at hvis en pære springer, så slukker alle sammen, da strømmen afbrydes. Du har måske prøvet det, for et af de steder i vores hjem hvor vi har pærer i serieforbindelse er juletræskæden. Du kan prøve at skrue en pære løs. Så vil de se at alle sammen slukker.

Der sker også noget andet når man serieforbinder to pærer. De skal nemlig dele spændingen og får derfor kun en halvdel hver. Det vil sige at de kun lyser med halv styrke.

Parallelforbindelse

Parallelforbindelse betyder at der er flere kredsløb i et kredsløb. Så hvis en parallelforbundet pære springer, så vil de øvrige stadig lyse.

Du kan se på tegningen herunder, at hvis vi skruer den ene pære ud, vil den anden stadig have strøm, fordi den har sit eget kredsløb i kredsløbet.

Det er sådan vores hjem er lavet. Alt i hjemmet er (normalt) parallelforbundet. Ellers ville alt slukke hver gang vi trak et stik ud af kontakten og det dur jo ikke.

Kombinerede forbindelser

Der er situationer hvor man kan have brug for at kombinere serie og parallel. Det kan man sagtens gøre. Hvad sker der når man skruer de forkellige pærer ud her?

 

Kortslutning

Man må aldrig lave en direkte forbindelse mellem plus og minus, så strømmen ingen modstand møder.