Fødsel starter
En graviditet tager 40 uger, men fødslen kan godt gå igang helt op til 14 dage før eller efter.
En fødsel vil typisk starte på to måder. Det kan være ved veer, som er muskelsammentrækninger i livmoderen og det kan være at "vandet går". Dvs. at fostervandet løber ud af skeden.
Fødselsforløbet starter med en udvidningsperiode, hvor livmoderhalsen forkortes og udvides op til 10 centimeter, før barnet kan komme ud.
Samtidigt bliver barnet presset længere og længere ned i bækkenet.
Herefter starter uddrivningsperioden, hvor presseveer skal hjælpe med at presse barnet ud.
Det første åndedrag
Uddrivningsperioden, altså der hvor barnet bliver presset ud, vil normalt tage en times tid. Det varierer dog meget. Nogen gange går det hurtige, feks. hvis man har født før, andre gang kan der gå helt op til to timer.
Det er næsten altid hovedet, der kommer først ud. Lungerne er fuldt funktionsdygtige og klar til at trække vejret for første gang.
I de 9 måneder barnet har ligget i maven på sin mor, har det ikke trukket vejret gennem næse og mund, men fået ilten gennem navlestrengen.
Nyfødte græder højt lige når de kommer ud og det skal de også. Det er med til at få gang i lungerne og de første åndedrag.
Navlestreng og moderkage
Nu skal barnet ikke længere bruge navlestrengen, som stadig sidder fast i moderkagen, så den klippes over og der bindes en lille knude, som bliver til navlen.
Moderkagen er stadig inde i moderen og den skal også ud, så den skal moderen føde bagefter. Det tager 10-20 minutter.