De første uger

De første otte uger af graviditeten kaldes den embryonale periode og fosteret kaldes embryo. I denne periode udvikles bla. organerne.

Selvom den helt rigtige opskrift findes i DNA, er det i denne periode der er størst risiko for, at organerne ikke udvikles korrekt.

Når der sker fejl, er det ting udefra der forstyrrer udviklingen. Det kan feks være den mad moderen spiser, kemi, alkohol eller rygning, der kan have konsekvenser for, at udviklingen ikke går som den skal.

Noget af det første der dannes er tarmsystemet. Det sker umiddelbart efter de første celledelinger. Tarmsystemet er først endeligt udviklet omkring uge 9.

Organdannelse kaldes organogenese.

Uge 3-4

Fra uge 3 dannes central nervesystemet og hjertet begynder at slå. Udviklingen af central nervesystem og hjerte fortsætter gennem resten af graviditeten.

Fra uge 4 begynder udviklingen af arme og ben. Som tiden går kommer der også anlæg til fingre og tæer. Det er også i denne periode at ørene dannes.

Otte uger gammelt embryo. Der ses tydelige fingre og tæer. embryonet er cirka 13-17 mm.

Billede fra Wikimedia Commons
Uge 5-8

I uge 5 dannes navlestrengen. Gennem navlestrengen får embryonet sin næring og ilt. Det er også her igennem at affaldsstoffer udskilles. Bla. Co2. Moderkagen fjerner affaldstofferne og sender frisk blod tilbage til embryonet,

På dette tidspunkt er hjernen allerede opdelt i store- og lille hjerne, samt hjernestamme og det perifære nervesystem dannes.

Udviklingen af øjne, øre, ansigt og anlæg til tænder starter også i denne periode.

Undersøgelser har vist at anlæg til lever, bugspytkirtel, lunger og mavesæk allerede fra uge 6, kan ses som små knopper fra tarmrøret.

Embryonet fortsætter med at vokse og vil i uge 8 være cirka 13-17 mm.